
Rukola má v kuchyni velmi bohaté uplatnění a to nejen v salátech. Máme pro vás 5 tipů, co s ní můžeme vykouzlit.
- Šťouchané brambory k masu
Vezměte pořádnou hrst rukolových lístků a nasekejte nahrubo. Uvařené brambory slijte, přidejte k nim rukolu a kousek másla nebo pár lžic olivového oleje a našťouchejte jako obvykle. Tyto skvělé brambory s rukolou se hodí ke kachně, pečenému králíku nebo červenému masu.
- Jednoduchá těstovinová večeře
Uvařte špagety, přidejte kapku olivového oleje, promíchejte s trochou na kousky natrhané parmské šunky a hrstí rukoly, zasypte parmazánem. To opravdu stačí! Jednoduché a rychlé.
- Květáková polévka
Rukola a květák jsou pro sebe jako stvoření. Trochu nudný květák s oříškovou chutí rukoly úplně ožije – tohle určitě někdy zkuste. Nasekejte pořádnou hrst rukoly nahrubo a vhoďte do květákové polévky, už nevařte.
- Rukolové pesto
Perfektní na špagety nebo brambory, ale hlavně levnější než bazalková varianta. Umixujeme 100g rukoly s 50g lískových ořechů. dostatečným množstvím olivového oleje, 2 stroužky česneku a kouskem nastrouhaného parmazánu nebo jiného vyzrálého sýra. Skvělé ke špagetám.
- Salát s rukolou
Rukola je výrazně peprná a salát z ní může být pro někoho příliš chuťově silný. Udělejte si vlastní směs: smíchejte rukolové listy s jiným hlávkovým salátem v poměru 1:3. Zkuste je pak podávat třeba k rybě nebo k bramborám ve slupce s jednoduchou zálivkou z kefíru, pažitky a špetky soli.