Všude čtete o exotických super zdravých potravinách, které je třeba jíst pro zdraví a krásu. Často ale lidé zapomínají, že i v tuzemsku máme spoustu velmi prospěšných darů přírody se skoro až zázračnými účinky.

Abyste přežili období viróz ve zdraví, je třeba myslet na prevenci. Vsaďte na teplé oblečení, dostatek pohybu a spánku a v neposlední řadě i na důležité živiny.

 

Jablka: čerstvá, ale i v kompotu

Jablka jsou velmi oblíbené a zdravé ovoce. Obsahují polyfenoly s antioxidačními účinky a rozpustnou vlákninu pektin, která funguje jako prebiotikum. Když si jablka teď v zimě povaříte jako kompot a přidáte k nim skořici, navodíte si správnou vánoční atmosféru, uděláte něco pro své zdraví a ještě se hezky zahřejete.

 

Cibule: (ne)obyčejný zdroj vitaminů

Další tuzemskou superpotravinou je cibule. V chřipkové sezoně byste ji měli mít na talíři nejlépe každý den. Výborně totiž pomáhá proti kašli, zahlenění či nachlazení a také proti zánětům. Funguje jako přírodní antibiotikum, což věděly už naše babičky. Navíc obsahuje vitaminy C, D, E, B 6, B 12, karoten, riboflavin, železo, hořčík, draslík, vápník, sodík, jod… Cibule je prospěšná i pro správné trávení. Přidávejte ji nejen pod maso, ale i do polévek, pomazánek či salátů anebo si ji hoďte na gril.

 

Česnek: král zimní kuchyně

O blahodárných účincích česneku snad nepochybuje nikdo. Obsahuje značné množství jodu, vitaminy, minerály a účinnou látku alliin, z níž během trávení vzniká přírodní antibiotikum. Česnek pomáhá při bolestech žil a křečových žilách, snižuje krevní tlak, podporuje hubnutí a ničí střevní bakterie a plísně.

Blahodárné účinky česneku byly známé již ve starověkém Řecku. Hippokrates předepisoval česnek proti zácpě, otokům a nádorům na děloze. Římský historik Plinius doporučoval česnek proti 61 nemocem a Pythagoras nazval česnek pro jeho zdravotní účinky králem koření.

Nechce se vám vařit? Česnek si prostě upečte.