Grilovaná kořenová zelenina na rozmarýnu

Mrkev a petržel očistíme, okrájíme škrabkou a rozpůlíme podélně na polovinu. Dobrá je také varianta pokrájet zeleninu na tenké hranolky. Na pekáčku vyloženého pečícím papírem zakápneme olivovým olejem a posypeme solí, pepřem a rozmarýnem. Můžeme použít také sušený česnek nebo jiné bylinky, dle chuti.

Pečeme na 180°C cca 30 minut dozlatova a doměkka.

 

Restované fazolky na slanině a česneku

Fazolové lusky hodíme na rozpálenou pánev, přidáme trochu olivového oleje a slaninu nakrájenou na kostičky. Osolíme, opepříme, promícháme a necháme pár minut orestovat.

Na závěr prolisujeme 1 stroužek česneku, promícháme a stáhneme z plotny. Pozor, česnek nerestujeme příliš dlouho, aby se nám nespálil a nezhořkl.

 

Batátové hranolky na tymiánu

Batáty nakrájíme na hranolky a zakápneme olivovým olejem. Osolíme, opepříme a pečeme v troubě na pečícím papíru cca 20 minut na 180°C dozlatova. Batáty můžeme nechat i neoloupané, pokud mají dobrou slupku.

Můžeme podávat s jogurtovým dipem, ideálně k masu či rybě.

 

Pečená řepa

Čerstvou řepu oškrábeme škrabkou a pokrájíme na kolečka cca 0,5 cm tlustá, ne více. Kolečka řepy vyskládáme na pekáč pokrytý pečícím papírem. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme.

Řepu pečeme cca 25 minut na 180°C do poloměkka. Podáváme k salátu nebo k masu či rybě.