
Grilovaná kořenová zelenina na rozmarýnu
Mrkev a petržel očistíme, okrájíme škrabkou a rozpůlíme podélně na polovinu. Dobrá je také varianta pokrájet zeleninu na tenké hranolky. Na pekáčku vyloženého pečícím papírem zakápneme olivovým olejem a posypeme solí, pepřem a rozmarýnem. Můžeme použít také sušený česnek nebo jiné bylinky, dle chuti.
Pečeme na 180°C cca 30 minut dozlatova a doměkka.
Restované fazolky na slanině a česneku
Fazolové lusky hodíme na rozpálenou pánev, přidáme trochu olivového oleje a slaninu nakrájenou na kostičky. Osolíme, opepříme, promícháme a necháme pár minut orestovat.
Na závěr prolisujeme 1 stroužek česneku, promícháme a stáhneme z plotny. Pozor, česnek nerestujeme příliš dlouho, aby se nám nespálil a nezhořkl.
Batátové hranolky na tymiánu
Batáty nakrájíme na hranolky a zakápneme olivovým olejem. Osolíme, opepříme a pečeme v troubě na pečícím papíru cca 20 minut na 180°C dozlatova. Batáty můžeme nechat i neoloupané, pokud mají dobrou slupku.
Můžeme podávat s jogurtovým dipem, ideálně k masu či rybě.
Pečená řepa
Čerstvou řepu oškrábeme škrabkou a pokrájíme na kolečka cca 0,5 cm tlustá, ne více. Kolečka řepy vyskládáme na pekáč pokrytý pečícím papírem. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
Řepu pečeme cca 25 minut na 180°C do poloměkka. Podáváme k salátu nebo k masu či rybě.