Pokud jste v posledních několika letech sledovali zdravotní zprávy, je pravděpodobné, že jste slyšeli, že byste měli vitamín D doplňovat, a to alespoň v zimě. Důvodem je to, že vitamín D je produkován působením slunečních paprsků na kůži, takže přes tmavé a chladné zimy je pro nás těžké produkovat dostatečné množství. Ale proč je vitamín D tak důležitý a můžeme jej doplnit pouze naší stravou?

Co je to vitamín D?
Vitamin D je ve skutečnosti hormon produkovaný tělem. Zatímco se vitamín D nachází v určitých potravinách, jako jsou ryby, mléko a vejce, tak až 90% pochází ze slunečního záření – naše pokožka produkuje vitamin D, když je vystaven ultrafialovému záření B (UVB).

Jaké jsou výhody vitamínu D?
Vitamín D je nezbytný pro dobré zdraví kostí a svalů, ale stále více důkazů zjistilo, že může také snížit riziko osteoporózy, zvýšit imunitu a zabránit alergiím. Výzkum zveřejněný v Evropském časopise Clinical Nutrition zjistil, že zdvojnásobení hladiny vitamínu D v krvi může zvýšit průměrnou životnost na světě o dva roky.

Proč neprodukujeme dostatek vitamínu D?
Asi 50–60% české populace nemá dostatek vitamínu D. Může za to zvyšování povědomí o bezpečnosti na slunci – mnoho z nás se vyhýbá skunci – dlouhé zimy a špatné letní slunce znamenají, že nemáme dostatek vitálního vitamínu. Trávíme také více času doma, než kdykoli předtím, což nám ještě ztěžuje dosažení odpovídající úrovně.

Kolik vitamínu D potřebuji denně?
Doporučený denní příjem je 10 μg v potravě. Je však docela obtížné dosáhnout 10 μg vitamínu D samotnou stravou, proto bychom měli zvážit užívání doplňku stravy během podzimních a zimních měsíců.

Jak získat více vitamínu D?
V letních měsících by mělo stačit asi 15 minut venku bez nošení opalovacího krému (nebo dříve, než víte, že se vaše pokožka spálí), by mělo stačit k dosažení dostatečné hladiny vitamínu D.

 

Můžete také zkusit přidat tyto potraviny s obsahem vitamínu D do své stravy:

  • mastné ryby jako losos nebo makrely
  • vejce a mléko
  • obohacené potraviny, jako jsou pomazánky, jogurty a cereálie
  • tofu a celozrnné cereálie jsou také dobrou volbou
  • dětská výživa je ze zákona obohacena o vitamín D

A během chladnějších měsíců si vezměte také doplněk vitamínu D. Hledejte doplňky vitamínu D3 – stejnou formu, jakou produkuje vaše tělo, spíše než D2. Těhotné a kojící ženy mohou od svého praktického lékaře získat doplňky vitamínu D.