
Krásně červené plody šípků jsou symbolem podzimu. Jsou také velkým a dobře dostupným zdrojem vitamínu C. Proto neváhejte se sběrem, je nejlepší čas. Poradíme vám, jak se o úrodu postarat, abyste z ní měli co největší užitek.
Plody šípků můžeme získávat z keřů plané růže šípkové (Rosa canina), které rostou na svazích pastvin, v parcích nebo u lesa. Krásně obalené keře můžete potkat v podzimním období skoro kdekoli a kvůli jejich sběru nemusíte chodit daleko. Už naši předkové znali cenné hodnoty těchto blahodárných plodů. Dnes jsou šípky bohatě využívány v kuchyni i v lidové medicíně. Natrhejte si tedy šípky, uvidíte, že se vám budou hodit nejen v období chřipek a nachlazení.
Šípky jsou cenné především pro vysokou koncentraci vitaminu C, ale také vitaminů A, K, PP, B1 a B2. Obsahují také hodnotné minerální látky – jsou nabité vápníkem, draslíkem, železem, hořčíkem, fosforem, sírou i sodíkem. Dále obsahují třísloviny, pektin, lehce stravitelné cukry a kyselinu citronovou a jablečnou.
Velkou výhodou je, že vitamin C, který je v největší míře obsažen v šípcích (obsahují ho desetinásobně více než citrony), je v mimořádně stabilní formě a udržuje se dobře i při tepelném zpracování. Díky cennému složení šípky celkově posilují organismus a působí hlavně proti nachlazení a jiným virózám. Mají také dobrý vliv na krvetvorbu, omezují krvácení z vlásečnic, snižují množství cholesterolu, používají se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, při ledvinových a žlučových kamenech, ale také při zadržování tekutin v těle.