
Omega-3 mastné kyseliny jsou pro naše tělo velice důležité tuky, které potřebujeme přijímat z pravidelné potravy.
Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin. To znamená, že ve své chemické struktuře mají několik dvojných vazeb. Jsou esenciální – naše tělo je neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ze stravy.
Pro naše tělo jsou navíc extrémně důležité. Jsou potřeba například pro správnou funkci srdce, mozku, imunitního systému nebo očí.
Nejdůležitější typy omega-3 mastných kyselin
Naše strava obsahuje 3 hlavní typy omega-3 mastných kyselin: EPA a DHA se nacházejí v mořských plodech a rybách, zatímco ALA se vyskytuje v rostlinné stravě s vysokým obsahem tuku. Omega-3 z rostlinných zdrojů neumí tělo vstřebat tak efektivně, a jejich pozitivní účinky proto nejsou tak velké.
- EPA (kyselina eikosapentaenová) má v těle mnoho funkcí. Má důležitou roli v mírnění zánětu. Řada studií prokázala její účinnost i v předcházení a léčbě psychiatrických onemocnění, například deprese.
- DHA (kyselina dokosahexaenová) – zdrojem DHA jsou zejména tučné mořské ryby a rybí olej. Je významnou složkou buněčných membrán nervových buněk. Je to stavební kámen mozku. Důležitá je i pro oči. DHA hraje klíčovou roli při vývoji nervového systému, je tedy třeba jí přijímat dostatek i během těhotenství a kojení.
- ALA (kyselina alfa-linolenová) se vyskytuje v rostlinách s vysokým obsahem tuku (vlašské ořechy, lněná semínka, chia semínka). Přestože je nejčastěji zastoupenou omega-3 mastnou kyselinou ve stravě, pro tělo není příliš výhodná. Aby byla využitelná, musí být nejprve převedena na EPA a DHA. Většina ALA se však přemění pouze na energii.
Potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
- losos – 4 023 mg na porci (EPA a DHA)
- sardinky – 2 205 mg na porci (EPA a DHA)
- lněné semínka – 2 338 mg na porci (ALA)
- chia semínka – 4 915 mg na porci (ALA)
- vlašské ořechy – 2 542 mg na porci (ALA)
Prevence mnoha nemocí
Omega-3 mastné kyseliny patří celosvětově mezi nejprostudovanější a nejvíce zdokumentované živiny. Naprostá většina studií se shoduje na jejich prospěšnosti a četných zdravotních přínosech. Pokud nekonzumujete ryby alespoň 2× týdně, měli byste zvážit doplňky stravy s omega-3. Je to jednoduchý způsob, jak zlepšit své fyzické i duševní zdraví a předcházet vzniku mnoha chorob.