
Pro začátek si ukážeme celou skupinu vitamínu B:
- Vitamín B1 – thiamin
- Vitamín B2 – riboflavin
- Vitamín B3 – niacin
- Vitamín B5 – kyselina pantothenová
- Vitamín B6 – pyridoxin, pyridoxal, pyridoxol, pyridoxamin
- Vitamín B7 – biotin (vitamín H)
- Vitamín B9 – kyselina listová (folacin, folát)
- Vitamín B12 – kobalamin
Vitamín B1
– potřebujeme ho například pro správné fungování nervového systému, ovšem také zlepšuje práci svalů nebo podporuje růst u dětí
– ničí se vařením ve vodě, proto je vhodné potraviny, které jej obsahují, upravovat jiným způsobem
– najdete ho běžně v potravinách rostlinného a živočišného původu, ale většinou jen v malých koncentracích
– nejbohatším zdrojem jsou kvasnice, dále játra, ledviny, srdce a vepřové maso
Vitamín B2
– někdy se mu také říká vitamín G
– je nezbytný pro trávení všech živin a chrání pokožku, sliznice, vlasy a nehty
– nachází se v mase, játrech, rybách, mléku, ale také v kakau, pivovarských kvasnicích, ovesných vločkách, vlašských oříšcích nebo dýňových semínkách
Vitamín B3
– potřebný pro správnou funkci nervového systému a pro tvorbu pohlavních hormonů i hormonů štítné žlázy
– snižuje hladinu cholesterolu a snižuje i krevní tlak
– nachází se v kvasnicích, v játrech, v tuňáku, v krůtím mase, v listové zelenině, v hrášku, v luštěninách nebo mléku a vejcích
Vitamín B5
– podporuje růst vlasů a pomáhá při alergiích
– podporuje kvalitu kůže, nehtů a vlasů
– nejbohatšími zdroji jsou játra, mléko, vejce a kvasnice
Vitamín B6
– ve velké míře ho potřebují těhotné a kojící ženy
– pomáhá při zánětech nervů
– dobrým zdrojem jsou játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny a celozrnný chléb
Vitamín B7
– je velice důležitý pro zdravou pokožku a vlasy
– nachází se v droždí, játrech, v hrachu, květáku, houbách, ale i třeba v čokoládě
Vitamín B9
– nedostatek vitamínu B9 v těhotenství může způsobovat těžké poruchy nervového systému dítěte a deformity plodu
– zdrojem je hlavně listová zelenina
Vitamín B12
– jako jediný vitamín dokáže shromažďovat své zásoby v našem těle
– jeho nedostatek se sice neprojeví hned, ale zase může trápit člověka dlouhodobě
– z rostlinného původu jej najdeme velice málo, uvádí se, že ho obsahují mořské řasy a fermentované rostlinné produkty, například pickles a kvašené zelí.
Zajímavostí pro Vás může být, že objevitelem vitamínu B byl polský biochemik Kazimierz Funk, a to v roce 1912 v otrubách rýže.