Pro začátek si ukážeme celou skupinu vitamínu B:

  • Vitamín B1 – thiamin
  • Vitamín B2 – riboflavin
  • Vitamín B3 – niacin
  • Vitamín B5 – kyselina pantothenová
  • Vitamín B6 – pyridoxin, pyridoxal, pyridoxol, pyridoxamin
  • Vitamín B7 – biotin (vitamín H)
  • Vitamín B9 – kyselina listová (folacin, folát)
  • Vitamín B12 – kobalamin

Vitamín B1

– potřebujeme ho například pro správné fungování nervového systému, ovšem také zlepšuje práci svalů nebo podporuje růst u dětí

– ničí se vařením ve vodě, proto je vhodné potraviny, které jej obsahují, upravovat jiným způsobem

– najdete ho běžně v potravinách rostlinného a živočišného původu, ale většinou jen v malých koncentracích

– nejbohatším zdrojem jsou kvasnice, dále játra, ledviny, srdce a vepřové maso

Vitamín B2

– někdy se mu také říká vitamín G

–  je nezbytný pro trávení všech živin a chrání pokožku, sliznice, vlasy a nehty

– nachází se v mase, játrech, rybách, mléku, ale také v kakau, pivovarských kvasnicích, ovesných vločkách, vlašských oříšcích nebo dýňových semínkách

Vitamín B3

– potřebný pro správnou funkci nervového systému a pro tvorbu pohlavních hormonů i hormonů štítné žlázy

– snižuje hladinu cholesterolu a snižuje i krevní tlak

– nachází se v kvasnicích, v játrech, v tuňáku, v krůtím mase, v listové zelenině, v hrášku, v luštěninách nebo mléku a vejcích

Vitamín B5

– podporuje růst vlasů a pomáhá při alergiích

– podporuje kvalitu kůže, nehtů a vlasů

– nejbohatšími zdroji jsou játra, mléko, vejce a kvasnice

Vitamín B6

– ve velké míře ho potřebují těhotné a kojící ženy

– pomáhá při zánětech nervů

– dobrým zdrojem jsou játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny a celozrnný chléb

Vitamín B7

– je velice důležitý pro zdravou pokožku a vlasy

– nachází se v droždí, játrech, v hrachu, květáku, houbách, ale i třeba v čokoládě

Vitamín B9

– nedostatek vitamínu B9 v těhotenství může způsobovat těžké poruchy nervového systému dítěte a deformity plodu

– zdrojem je hlavně listová zelenina

Vitamín B12

– jako jediný vitamín dokáže shromažďovat své zásoby v našem těle

– jeho nedostatek se sice neprojeví hned, ale zase může trápit člověka dlouhodobě

– z rostlinného původu jej najdeme velice málo, uvádí se, že ho obsahují mořské řasy a fermentované rostlinné produkty, například pickles a kvašené zelí.

 

Zajímavostí pro Vás může být, že objevitelem vitamínu B byl polský biochemik Kazimierz Funk, a to v roce 1912 v otrubách rýže.